mgr Klaudia Wiśniewska

mgr Klaudia Wiśniewska
Dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, studentka Szkoły Doktorskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w dziedzinie nauk o zdrowiu, gdzie realizuje badanie pt.: „Ocena skuteczności diet opartych na produktach roślinnych na wybrane parametry metaboliczne u osób z otyłością i chorobami jej towarzyszącymi”.
Główne obszary zainteresowań naukowych obejmują: profilaktykę chorób cywilizacyjnych, zastosowanie diet opartych na produktach roślinnych w różnych jednostkach chorobowych, oraz zastosowanie żywienia spersonalizowanego opartego o badania genetyczne w dietetyce i telemedycynę.
Doświadczenie zawodowe: W latach 2016-2020 pracownik Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH (NIZP-PZH). Realizowała projekty Narodowego Programu Zdrowia finansowane przez Ministerstwo Zdrowia o zasięgu ogólnopolskim – głównie zadań z zakresu zdrowia publicznego i edukacji żywieniowej. Współrealizator projektu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz koordynator Centrum Dietetyczne Online - pierwszej w Polsce bezpłatnej platformy internetowej umożliwiającej kontakt pacjentów z dietetykami i psychologami. Brała udział międzynarodowych projektach badawczych, m.in. w badaniach sposobu żywienia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Współuczestniczyła w realizacji Narodowego Kongresu Żywieniowego, konferencji szkoleniowych, warsztatów i briefingów prasowych oraz podejmowała działania z zakresu Public Relations w zakresie zdrowego stylu życia świadcząc działalność ekspercką w kampaniach edukacyjnych o zasięgu ogólnopolskim. Wykładowca na studiach podyplomowych – prowadzenie zajęć z przedmiotów: żywienie człowieka, planowanie żywienia, poradnictwo dietetyczne, dietcoaching, chemia żywności, diagnostyka laboratoryjna w praktyce dietetyka.
Laureatka konkursów o tematyce żywieniowej - I miejsce w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską na Konferencji Żywienie, zdrowie i choroby za pracę pt.: „Polimorfizm genu FTO a występowanie zaburzeń metabolicznych u pacjentów z otyłością” oraz wyróżnienia za pracę pt.: „Wpływ stopnia nawodnienia na skład ciała, spoczynkową przemianę materii i wydolność tlenową u mężczyzn w wieku 20-30 lat”.
Działalność ekspercka: Członek zespołu redakcyjnego specjalistycznego czasopisma dla dietetyków „Współczesna dietetyka”, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Autorka ponad 20 publikacji naukowych w recenzowanych w czasopismach polskich i zagranicznych i ponad 150 publikacji popularnonaukowych w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki.
Zainteresowania pozamedyczne: gotowanie, sztuki walki, kolarstwo rekreacyjne, podróże